Fi relé jelentősége

Fi relé jelentősége
A Fi relé, más néven érintésvédelmi relé vagy áramvédő kapcsoló (ÁVK) segítségével elkerülhetők a villamossági balesetek. Ez a kisegítő eszköz védi az emberi életet és a hálózatot is azzal, hogy lekapcsolja a teljes hálózatot, amint szivárgó áramot észlel. Jelenleg a Fi relé a legkorszerűbb és leghatékonyabb módja az elektromos hálózat érintésvédelmi kikapcsolásának.

Fi relé jelentősége
Fi relé jelentősége

Az új építésű házakban ez a rendszer már mindenütt megtalálható és minimális karbantartás mellett megbízhatóan működik. A balesetveszély megszüntetésére érdemes kiépíteni. A Fi relé folyamatosan ellenőrzi a nulla és a fázis vezetéken áthaladó áramot és amennyiben a kettő között különbséget érzékel, rögtön lekapcsol. Működése nagyon gyors, 0,2 másodperc alatt képes reagálni. A leggyakrabban használt Fi relék hibaárama 30 mA. Ez azt jelenti, hogy már ilyen csekély mértékű szivárgást is képes észlelni és megszakítani miatta a hálózatot. Használata sok területen szabványok által előírt, de a szakemberek egyértelműen javasolják régi épületekbe történő utólagos beépítését is, pl. ha gyermek érkezik a családba.

Villanyszerelő Budapesten és Pest megyében

Fontos azonban tudni, hogy az áramütés lehetőségét a Fi relé sem zárja ki teljesen. A megfelelő működés érdekében havonta érdemes ellenőrizni a Teszt gomb többször megnyomásával. Amennyiben a fi relé tesztelése vagy működése közben rendellenességet tapasztalunk hívjunk villanyszerelő szakembert és cseréltessük ki.