Praktikus megoldás az alternatív kapcsoló bekötése

Praktikus megoldás az alternatív kapcsoló bekötése
Az alternatív kapcsoló bekötése első hallásra egyszerűnek hangzik. De, aki nem jártas ezen a téren, az inkább bízza szakemberre a dolgot, mert nem szabad alábecsülni a villanyszerelési munkák veszélyeit. Ha nem áll rendelkezésre egy szakember segítsége, akkor mire figyeljünk az alternatív kapcsoló bekötése során? Elsősorban a rendszer áramtalanítására, illetve annak a biztosítására, hogy közben ne történjen visszakapcsolás, amíg nem fejezzük be a feladatot.

Mikor szükséges az alternatív kapcsoló bekötése?

Elsősorban akkor, amikor több fényforrást legalább két helyről szeretnénk kapcsolni. Ez olyan helyeken számít praktikus megoldásnak, ahol a helyiségnek két bejárata van. Ilyen lehet egy tágas nappali, egy raktárhelyiség vagy egy folyosó. Mindegy melyik bejáratot használjuk, hogyha megtörtént az alternatív kapcsolók bekötése.

A váltó kapcsoló ugyanazt a terméket jelöli, mint az alternatív kapcsoló, ezért nem kell megijedni, hogyha egy-egy helyen mindkét elnevezésbe belefutunk.

Az alternatív kapcsoló kétpólusú változatban is létezik. Ezeken általában található egy „L“ jel vagy egy befelé mutató nyíl, ami a fázis vezeték bekötési helyét jelöli, míg a másik oldalra kerül a fényforrás vezetéke. A keresztváltó kapcsolók helyett sok helyen manapság már impulzus reléket alkalmaznak nyomógombok beépítésével.

Találkozhatunk még kettős alternatív kapcsolóval is. Ez két különálló kapcsolót jelent egybeépítve. Nem lesz nehezebb dolgunk, mivel hasonlóan kell eljárni a kettős alternatív kapcsoló bekötése során, mint az előző esetben.

Keresztváltó kapcsoló az alternatív kapcsoló bekötése mellé?

Erre is sor kerülhet, amennyiben kettőnél több kapcsolásra van szükség. Ilyenkor a keresztváltó az alternatív kapcsolók közé kerül beépítésre. Ennek a megoldásnak az a legnagyobb előnye, hogy bármennyi keresztváltó kapcsoló alkalmazható két alternatív kapcsoló között. Minél nagyobb az adott helyiség, folyosó, csarnok, annál jobban el lehet osztani a fényforrások kapcsolási pontjait, a keresztváltó, illetve az alternatív kapcsoló bekötésével.