Az elektromos zárlatokról

Az elektromos zárlatokról
A rövidzárlat gyakran sajnos szomorú apropóból, lakástüzek kapcsán hallunk. Hogy az ilyen katasztrófákat elkerülhessük, érdemes közelebbről megismerkedni magával a fogalommal és pontosabb információkat szerezni arról, hogyan is tudjuk megelőzni a kialakulását.

Villanyszerelő gyorsszolgálat – Budapest

Az elektromos készülékekhez az áram a kábeleken keresztül jut el. Ezekben a kábelekben legalább két vezeték fut, melyek szigetelve vannak, így nem okoznak áramütést. Megfelelő kialakítás és használat mellett a zárlat esélye csökkenthető ugyan, de 100%-ban nem zárható ki. Ezért mondhatjuk, hogy sajnos valamennyi elektromos berendezés és eszköz esetében fennáll a rövidzárlat esélye. Ez akkor következhet be, ha a kábelen belül futó réz drótok összeérintkeznek.

Az elektromos zárlatokról

Villanyszerelő Budapest és Pest megyében

Előfordulhat ez akkor, ha bekapcsolva felejtünk egy készüléket, ha házi kedvencünk megrágcsálja a zsinórt, de okozója lehet hőhatás és a csatlakozókat érintő nedvesedés is. Amennyiben a meglévő zárlatvédelem hibás, netán túlméretezett, könnyebben alakulhat ki elektromos tűz rövidzárlat miatt. A megfelelő méretezéssel és a kötések szabványok szerinti elkészítésével ennek esélyét nagyban csökkenthetjük. Zárlat után a régi olvadóbiztosítékokat cserélni kell és érdemes a zárlat előtti szerelődoboz kötéseit is ellenőriztetni villanyszerelésben jártas szakemberrel.