Földelés jelentősége és az utólagos földelés

Földelés jelentősége és az utólagos földelés
A földelés jelentősége valamennyi elektromos hálózat esetében óriási. Hiányában vagy nem megfelelő földelés mellett komoly károk keletkezhetnek, de akár életveszélyes helyzet is kialakulhat. Szerepe tehát maga az életvédelem, mind a kiépítése, mind a javítása villanyszerelő szakember feladata.

A földelés jelentősége abban rejlik, hogy zárlat esetén a hibaáram a földelési útvonalat követi, így gátolja meg az áramütést. Régi lakásoknál nem ritka, hogy a földelés nincs kiépítve, ez pedig nem tartható állapot, hiszen életveszélyt hordoz magában. Kiépítése alapja az érintésvédelemnek is. Az érintésvédelmi földelések az elektromos berendezések biztonságot használatát szolgálják, a fogyasztói csatlakozásnál helyezkednek el.

Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

A túlfeszültség védelmi földelés az elektromos berendezést érő kapcsolási eredetű túlfeszültség ellen véd. A földelési eljárások ugyan sokban különbözhetnek egymástól, de hatékonynak általánosságban akkor tekinthetjük őket, ha a szétterjedési ellenállásuk, illetve a földelési ellenállásuk kicsi. Az utólagos földelő szonda telepítését és elektromos hálózatra kötése semmi képen nem barkács feladat, kiépítésük igen összetett, ezt minden esetben bízzuk képesített villanyszerelő szakemberre. A beépített földelő szonda földelési ellenállását minden esetben szükséges lemérni, és ha az érték nem megfelelő, akkor mélyebben kell a földbe ásni a szondát, ez extrém esetben akár 5-7 métert is lehet. Ezen kívül érdemes a különféle fém berendezések földelésére is gondolni. (fürdőkád, központi fűtési rendszer radiátorok, stb…)

Villanyszerelő gyorsszolgálat – Budapest