Mi a földelés, és miért elengedhetetlen eljárás?

Mi a földelés, és miért elengedhetetlen eljárás?
A földelés szerepe a villamos szakágakban vitathatatlanul fontos. Ezt azonban gyakran csak egy plusz feladatként fogjuk fel, amit ráadásul nem is ismerünk pontosan. Ideje helyre tenni a dolgot.

A fémtárgyaknak a földdel való vezető összeköttetését földelésnek nevezzük. A föld potenciálját nullának választjuk meg. Mivel a föld jó vezető, ezért földelés során egy széles fémlemezt juttatnak a talajba. Ezt olyan mélyre helyezik, ahol a föld állandóan nedves, ezzel biztosítják a jó vezetést. A földelendő tárgyakat fémesen csatlakoztatják ehhez a lemezhez. A vezetékek jelzésére zöld vagy sárga színt használnak.

A földelés jelentősége

Villanyszerelés Budapesten olcsón

A földelők anyaga készülhet tűzihorganyzott vasból, korrózióálló acélból vagy rézből, valamint ezek kombinációjávóal. Az anyagot a talajfajtának megfelelően érdemes kiválasztani. A környezetvédelmi szempontokat is fontos figyelembe venni, hogy feleslegesen ne szennyezzük a környezetet.

A földelési eljárás két elemre, a földelő hálózatra és a földelőre épül. Ezeket a létesítés célja határozza meg, ami befolyásolja a földelések közötti eltéréseket is. A háztartási gépek mind védőföldelést igénylő berendezések, amelyeket tilos olyan hosszabbítóról üzemeltetni, ami nem tartalmaz földelőtüskét.

Villanyszerelő gyorsszolgálat Budapesten és Pest megyében.

Összességében tehát földelés azért szükséges készíteni, hogy villamos berendezések meghibásodása esetén ne történjen halálos baleset. Ha például a hűtő nem földelt konnektorról van működtetve, az azt megérintő embert halálos áramütés éri, hiszen rajta, illetve a vizes padlón keresztül záródik az áramkör.