A villanyszerelő telefonszáma

Az olvadó biztosítékok és cseréjük

Az olvadó biztosítékok és cseréjük
A régi építésű házakban még most is gyakran látni olvadó biztosítékokat. Feladatuk a vezetékek és berendezések védelme a túlárammal és a zárlattal szemben. Erre a célra egy speciális alkatrésszel látták el őket, ami kiolvadásával szakítja meg az áramkört, ha arra szükség van.

Villanyszerelő gyorsszolgált – Budapesten

Az olvadó biztosítékok a névleges áramerősségüknél nem nagyobb áram üzembiztos vezetésének feladatát látják el, valamint megszakítják az áramkört, ha abban az áram egy bizonyos ideig túllépi a megadott értéket. Kiolvadásuk után azonban az olvadó biztosítékok már nem használhatók, ne is próbálkozzunk újra üzembe helyezni őket, mert ez életveszélyes lehet, tüzet okozhat.

Olvadó biztosítékok
Olvadó biztosítékok

A cserét az előírt biztosítóbetéttel végezzük, ügyeljünk arra, hogy az olvadóbetét színe azonos legyen az olvadó betét tárcsájának színével. Az olvadó biztosítékok azonban mára korszerűtlenné váltak, ezért érdemes őket kismegszakítókra lecseréltetni, melyek szintén védenek a túlárammal és a zárlattal szemben is, azonban zárlat után visszakapcsolhatók. A cserével együtt érdemes elvégeztetni a Fi relé beépítését is. A kismegszakítók és biztosítékok cseréjét bízza villanyszerelő szakemberre, mert a házilagos csere életveszélyes lehet.

A villanyszerelő telefonszáma