Villanyszerelés a fürdőszobában

Villanyszerelés a fürdőszobában
A villanyszerelés egyébként is felelősségteljes feladat, de még nagyobb odafigyelést igényel, ha nedves helyiségben fogunk hozzá. A Magyarországon érvényben lévő szabvány szerint az épületekben nedves helyiségnek számít a fürdőszoba, a WC. a mosókonyha és a gyengén szellőző pincehelyiség.

Villanyszerelés a fürdőszobában
Villanyszerelés a fürdőszobában

A fürdőszobákat villanyszerelés szempontjából négy zónára oszthatjuk annak megfelelően, hogy milyen elektromos berendezést helyezhetünk el az adott területen. A kád, zuhanyzó közvetlen közelében csak 12 V érintésvédelmi törpefeszültséggel üzemelő készüléket lehet elhelyezni, az 1-2 zónában olaj- és gáztüzelésű készüléken lévő elektromos készüléket, a 3. zónában pedig fűtő villamos berendezést lehet felszerelni, legalább 2,25 m-es magasságban. A fürdőszoba méretétől függően 3-5 földelt dugaljra van szükség. A legjobb, ha csapófedeles konnektorokat használunk, melyek fokozottan vízállók.

Villanyszerelő Budapesten és Pest megyében

Hosszabbítót, szigorúan tilos használni a fürdőszobában, minden készülék fali konnektorba kell, hogy csatlakoztatva legyen, a talajtól meghatározott magasságban (Magyarországon az MSZ 1600 szabvány írja elő). Ahol a szellőzés természetes módon nem megoldott, ott az elektromos működtetésű szellőzőt a világításhoz kell kapcsolni. A fürdőszobába elengedhetetlen a Fi relé beépítése, ami a testzárlattól és legkisebb áramütéstől is képes megvédeni. Vizes helyiségben csak villanyszerelő szakember építhet be elektromos berendezéseket.